07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Maral Büyüksaraç’ın ‘+ 18’ isyanı

Maral Büyüksaraç’ın ‘+ 18’ isyanı

İNGİLİZ yönetmen Chris Surnames'in değişik ülkelerde kadın cinayetlerini sinemaya uyarladığı, Türkiye'den de Özgecan Aslan cinayetini işlediği 'Faint Sound' filmininin çekimleri biter bitmez '+18' yaş sınırı konuldu.

‘Özgecan’ karakterini canlandıran 18 yaşındaki Maral Büyüksaraç, bu karara, “Bu sansürler ne kadar süre devam edecek?” diye tepki gösterdi.

Senaryosu gerçek olaylardan alınan filmin Özgecan Aslan cinayeti ile başladığını ve kadın olmaya dair 4 ülkedeki tabuları sorgulayan filmde Eliana Ostro, Tony Leandro, Griselda Velazques’un da yer aldığı 14 oyuncunun olduğunu söyleyen genç oyuncu Maral Büyüksaraç, filme getirilen ‘+18’ yaş sınırına isyan etti. Maral Büyüksaraç, “Che Guevara’nın ‘İki şeye hakkım var: Özgürlük ve ölüm. Birine sahip olamazsam ötekini isterim, çünkü beni kimse canlı tutsak edemez’ sözünden yola çıkan yönetmen Chris Surnames, Aslıhan’ın hikayesini geriye dönüşlerle anlatıyor. Film için getirilen +18 yaş sınırı 13 Şubat’ta cinsel temas vurgusundan ötürü +18 yaş sınırı getirilen ‘Çekmeceler’ filmini hatırlatıyor ve üzülüyorum. Sinema filmlerinde bu tür uygulamaların, özellikle de kadına taciz ve ölümün anlatıldığı bu tür filmlere bu sınır bana göre çok gereksiz. Çünkü gerçekleri insanlarının gözünün önüne seriyoruz” dedi.

Genç yönetmen Chris Surnames, İngiltere, Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde sadece cinayet değil cinsel saldırı ve tacizleri konu aldığını ve Çin’deki çocuk istismarlarına da yer verildiğini belirten İstanbul’da Koç Üniversitesi 3’üncü sınıf öğrencisi olan ve Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ekranlarda görülen oyuncu Maral Büyüksaraç, “Onur Ünlü’nün filmi sansürlendiginde çok öfkelenmiştik, içinde bulunduğum bir proje de söz konusu olunca öfkem arttı. Bu sansürler ne kadar süre devam edecek?” diye konuştu.

Mehmet KURT/İZMİR, (DHA)