07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » The Abraaj Group Fibabanka’ya yüzde 9.95 ortak oldu

The Abraaj Group Fibabanka’ya yüzde 9.95 ortak oldu

Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) sonra, The Abraaj Group da Fibabanka'ya ortak oldu.

Fibabanka, girişim sermayesi yöneticisi Abraaj Group fonlarından TurkFinance B.V. üzerinden Bankaya ortak olmalarına yönelik “Sermaye İştirak Sözleşmesi” imzaladığını açıkladı.

Fibabanka’dan yapılan açıklamada, “3 Haziran tarihinde imzalanan sözleşme ile; Abraaj Group’un Fibabanka’ya yüzde 9.95 ortak olması konusunda taraflar arasında anlaşma sağlanmış olup sermaye artışı yoluyla kurulacak söz konusu ortaklık, ilgili resmi kurumların onayının alınmasını takiben tamamlanacaktır” denildi.

Fiba Holding bünyesinde faaliyete geçmesinin ilk 5 yılında 12 misli büyüyen Fibabanka, Ekim 2015’te de IFC ve EBRD ile ortaklık sözleşmeleri imzalamıştı.

Ortaklıkla ilgili olarak Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “The Abraaj Group ile ortaklığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Dünya Bankası kuruluşu IFC ve EBRD’nin ardından Abraaj Group ile yapacağımız stratejik ortaklık sonrası, yabancı ortaklarımızın da vereceği katkı ile, Fibabanka’da büyüme hedeflerimize daha hızlı bir şekilde ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Abraaj Group Kurucusu ve Grup İcra Başkanı Arif Naqvi de, “Fibabanka, son derece çekici Türk bankacılık sektöründe çok hızlı büyüyen bir oyuncu ve biz bu büyümenin bir parçası olacağımız için çok heyecanlıyız. Ortağımız Sn.Hüsnü Özyeğin, kurduğu Fiba Holding’i Türk özel sektörünün öncü gruplarından biri haline getirmiş, Türk bankacılık sektöründe çok önemli başarılara imza attı” dedi.

Abraaj Group Ortağı, Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu da, “Türk bankacılık sektörü kredi portföyü geçtiğimiz 10 yılda 10 kat büyüdü ancak Türkiye hanehalkı borçluluk oranı hala Euro bölgesinin üçte biri seviyesinde. Fibabanka’yı piyasanın lider bankalarından biri yapma yolunda Hüsnü Özyeğin ve ekibiyle ortaklık yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye ekledi.

Adana, Ankara, Antalya, Bodrum, Bursa, Çorlu, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Gaziantep, Gebze, İstanbul, İzmir, İzmit ,Kayseri, Konya, Marmaris ,Mersin, Şanlıurfa ve Trabzon’da toplam 70 şubesiyle kurumsal, ticari, KOBİ, bireysel, tarım ve özel bankacılık alanlarında hizmet veren Fibabanka, Mart 2016 itibarıyla 12 milyar lira aktif büyüklüğüne ve 1,363 çalışana sahip bulunuyor.

Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu, Güney Asya, Güneydoğu Asya, Türkiye ve Orta Asya’nın büyüyen pazarlarında faaliyet gösteren bir özel sermaye şirketi olan The Abraaj Group da 300’ün üzerinde çalışanıyla, İstanbul, Mexico City, Dubai, Nairobi ve Singapur’daki merkezleriyle 5 bölgede 20’den fazla ofis ile faaliyet gösteriyor. Grup sektör, bölge ve ülke odaklı fonlarında 9.5 milyar doların üzerinde varlık yönetmektedir.

Gerçekleştirdiği 80’den fazla satış işlemi ile yatırımcılarına 6.3 milyar dolardan fazla getiri sağlayan Abraaj Group tarafından yönetilen fonlar, tüketici, enerji, finans, sağlık ve kamu hizmetlerinin de yer aldığı 10 sektöre yayılan 170’den fazla şirkete yatırım yaptı.

Grup en yüksek çevre, paydaş katılımı ve kurumsal yönetişim standartlarına bağlı olup Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım İlkeleri ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler sözleşmelerine taraf oldu. Abraaj Group’un kurucusu Arif Naqvi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından 2012 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Kurulu’na atandı.